Ontwerp, School, plein, spelen

Ontwerp, School, plein, spelen

 

Randvoorwaarden

 

Locatie: Almere

Grondsoort: voormalige zeeklei

Oppervlakte:  ca. 2,5 ha

 

AANLEIDING

Met een paar jaar zullen drie volgens de norm te klein geworden basisscholen fuseren. De vraag waar dat er mogelijk ruimte was voor een nieuwe school locatie ontstond. Daarnaast was er in de directe omgeving van 3 basisscholen, een gymzaal en een buurthuis is in een eerdere fase een playground aangelegd. Dit was een groot succes, er werd gretig gebruik van gemaakt en goed voor gezorgd. Door dit succes wilden men de mogelijkheden van en rond de playground uitbreiden. Hierbij werd er gedacht aan een uitbreiding van de speelvelden op de playground en een gebied ingericht voor ‘avontuurlijk spelen’.

i_cruijfcourt_en avontuurlijk_spelen

UITWERKING

De zone achter de playground krijgt een avontuurlijk karakter, waar zowel aan jong als aan oud is gedacht. Solitaire bomen, bossages en reliëf zorgen er voor dat het relatief kleine gebied wordt onderverdeeld in een aantal deel gebieden. Jeugd kan ravotten en klauteren op speeltoestellen die passen binnen het ‘avontuurlijk spelen’. Ouderen kunnen gebruik maken van een aantal trimtoestellen die speciaal aansluiten op hun wensen. Voor de kleinere kinderen is er ook een speelzone. Door gebruik te maken van microreliëf, verschillend kleurgebruik en educatieve speelobjecten krijgt het een spannend teletubbie karakter. Het gecreëerde eiland en de brede natuurlijk oevers geven de mogelijkheid tot ontdekking. We willen de kinderen vertrouwd laten worden met de natuur.

Met zicht op het eiland en grenzend aan de weg heeft de school ook een juiste locatie binnen het plan gekregen. Met een kiss and ride zone kunnen kinderen rustig en vooral veilig gebracht en opgehaald worden. Om het plein van de school bij het avontuurlijk spelen te betrekken, hier is er er voor gekozen om het reliëf in het plein door te trekken. Een speels effect waar kinderen heel creatief een eigen speel invulling aan kunnen geven.

Het betreft een plan dat voor verschillende doelgroepen interessante onderdelen heeft te bieden. Een plek waar jong en oud samenkomen en die de woonkwaliteit van de totale wijk zal verhogen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s