DO Groenplan, Didam, Gem. Montferland

DO Groenplan, Didam, Gem. Montferland

Randvoorwaarden

Locatie:Didam

Opdrachtgever: Gemeente Montferland

AANLEIDING

Gemeente Montferland is druk bezig met de planvorming voor Kerkwijk, een nieuwe woonwijk ten zuiden van Didam. Het bureau SAB heeft voor de gemeente het beeldkwaliteitplan en de welstandscriteria geschreven. Hier werden ook uitspraken gedaan over de groenstructuur en het beoogde kwaliteitsniveau. Aan Oranjewoud is gevraagd om aan de hand van deze randvoorwaarden een definitief ontwerp groenplan uit te werken voor Kerkwijk.

 

UITWERKINGdo_groenplanklein

In deze fase lag de structuur vast en ging het met name om de invulling van het groen. Kerkwijk is onderverdeeld in drie deelgebieden, elk met een eigen karakter.

Deelgebied 1 is Lommerrijke laan, de structuur drager van het gebied.

Deelgebied 2 is Dorps wonen, knus en met relatief veel ruimte voor groen.

Deelgebied 3 bestaat uit Wand en Pleinen, deze vormt de overgang tussen de woonwijk en de landbouwgronden.

Hierdoor krijg je een diverse woonwijk waarbij elk deelgebied een opmaat gemaakte groeninvulling krijgt. Er is voor gekozen om de grasstrook in deelgebied 1 aan te kleden met een combinatie van Eik, Honingboom en Kers. Ook willen we met een heel stramien van voorjaarbloeiers de bewoners laten zien dat de zomer weer in aantocht is. Een ander keuze was dat we de rand met de landbouwgronden semi natuurlijk gaan inrichten. De zone is niet erg groot dus we werken met solitaire bomen. Deze zone zal extensief beheerd worden en we willen het gebied een natuurlijke uitstraling geven. Dit willen we onder andere behalen door een deel van de aanwezige bomen niet op te kronen. In en rond de wadi `s waar het regenwater kan infiltreren komt een bloemrijk kruiden mengsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s