Ontwerp Zorgtuin, ontwerpwedstrijd

Ontwerp Zorgtuin, ontwerpwedstrijd

 

 

AANLEIDING

De Stichting Bravvo heeft een ontwerpwedstrijd uitgeschreven omtrent de inrichting van de tuin van een zorgboerderij. De zorgboederij biedt 5 dagen in de week een dagprogramma aan 6 alzheimerpatiënten. Daarnaast komen er enkele middagen per week verstandelijk en lichamelijk gehandicapten naar de zorgboerderij. De zorgboerderij is gesitueerd in het open veenweide gebied. De vraag luidt dan ook om voor deze doelgroepen een tuin vorm te geven, waarbij een relatie met het omringende landschap wenselijk is.

 

 

UITWERKINGC:Documents and Settingsd08588Bureaubladontwerpwedstrijd zor

Drie steekwoorden bij dit ontwerp zijn; overzicht, structuur en natuur. De tuin is open en overzichtelijk en vanuit elk punt volledig te overzien. Hierdoor kunnen de bezoekers (onder toezicht) ook zelf de tuin in en de verschillende onderdelen ervaren.

Door de tuin loopt een breed pad, die de verschillende onderdelen van de tuin met elkaar verbind. Alle punten waarbij je een ander deel van de tuin betreedt is duidelijk en herkenbaar in de verharding aange­bracht. Voor de minder valide bezoekers is er langs de volledige lengte van het pad een leuning aanwezig. Dit pad loopt om twee plantvakken van kruiden en eetbare sierplanten, met een stramien van lage buccushaagjes. Met de vormgeving en inrichting willen we het ziekte proces van de dementerende bezoekers positief beïnvloeden. Zo willen we met eetbare, geurende en kleurende beplanting de zintuigen extra prikkelen. Met inrichtingselementen van vroeger zoals een vierhoeder willen we refereren naar vroeger, naar herinneringen, naar het vertrouwde.

De natuurlijk ogende rand is een mooie overgang tussen tuin en open weidelandschap. In het voorjaar is hier de prachtige bloesem van een aantal fruitbomen te bewonderen. Verder staan er een aantal knotwilgen en de zeer herkenbare lisdodden. Op een mooie zomeravond is hier ook ruimte voor een kampvuur.

Verder biedt de tuin nog ruimte aan een moestuin een slangenmuur en een plas/draszone. De bezoekers kunnen even heerlijk van de gecultiveerde natuur genieten, waarbij de mogelijkheid wordt geboden om de verschillende planten en kruiden te proeven, ruiken en voelen. Hierbij kunnen vooral de dementerende ouderen even weg dromen naar vervlogen tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s